Miercuri, 14 Iunie 2023, ora 18:55
950 citiri
Beneficiile pe care le are mersul constant la sala de sport ar putea fi umbrite de o serie de afecțiuni ale pielii cu care te poți alege din acest spațiu public. Astfel, poți pleca acasă cu un trup bine tonifiat, dar și cu virusuri, bacterii sau fungi.
Iată 3 afecțiuni ale pielii pe care le poți capătă la sala de sport:
1. Dermatomicoza
Dermatomicoza, cunoscută și sub denumirea de ringworm, este cauzată de un tip specific de ciuperci care infectează pielea.
Dermatomicoza se manifestă sub forma unei pete rotunde, a unui inel rosu, care se descuamează. Este posibil ca erupția cutanată să fie însoțită de mâncărime. Poate apărea oriunde pe corp, însă în mod obișnuit apare pe trunchi, pe brațele superioare și la subțiori.
Boala este extrem de contagioasă, se transmite atunci când sporii se iau pe piele și au o șansa să crească. Mediile umede ajută ciuperca să inflorească. Este ușor să contractezi această ciupercă de la sala de fitness, întrucât sporii sunt transmiși prin transpirația rămasă pe aparate.
2. Piciorul atletului
Piciorul atletului este o infecție cutanată superficială provocată de o ciupercă. Această micoză apare, de regulă, la nivelul ultimelor două spații interdigitale și care ulterior se poate extinde, afectând toată suprafața tălpii. Primul semn este o mâncărime apărută în jurul degetelor. Erupția are o culoare roșie și uneori poate provoca mici bășici care ulterior se sparg, iar pielea se descuamează.
Micoza piciorului a devenit o afecțiune frecvent întâlnită. Orice mediu umed și călduros reprezintă locul ideal de dezvoltare, iar picioarele transpirate sunt un astfel de mediu propice. Se dezvoltă inclusiv în dușurile de la sălile de sport.
3. Foliculita
Foliculita este o infecție a foliculului pilos. Fiecare fir de păr din organism crește dintr-un mic buzunăraș numit folicul. Foliculita poate apărea în orice parte a organismului acoperită de păr. Totuși, foliculita apare cel mai frecvent la nivelul feței, scalpului și zonelor aflate în contact strâns cu îmbrăcămintea, cum ar fi coapsele și regiunea inghinală. Afecțiunea poate provoca simptome foarte neplăcute, precum mâncărime, răni, cicatrici și jenă.
Sauna, piscina, mediul umed și cald pot determina condiții favorabile pentru dezvoltarea infecțiilor bacteriene. Fricțiunea cu hainele, transpirația excesivă, epilarea și rasul pot determina foliculita.