Desi papusile nu fac neaparat parte dintr-un curriculum formal, expertii sunt de acord ca ofera o serie de beneficii pentru dezvoltarea copiilor mici.
Jucandu-se frecvent cu papusi, copiii ajung sa devina mai empatici, mai emotionali si invata sa fie mai grijulii si mai atenti cu cei din jur. Alaturi de beneficiile socio-emotionale, jocul cu papusile poate promova si abilitati care ajuta pregatirea copilului la gradinita. Afla mai multe despre avantajele pe care le ofera jocul cu papusile copiilor in randurile de mai jos.
Ajuta la dezvoltarea abilitatilor de comunicare.
Desi papusile nu au tendinta de a vorbi, acest lucru nu ii impiedica pe cei mici sa converseze cu ele. De fapt, copiii isi exerseaza mult limbajul vorbind cu papusile lor. Deseori, daca se simt nesiguri sau speriati sa le spuna ceva membrilor familiei, ar putea sa le spuna papusilor lor.
Papusile pot facilita, de asemenea, dezvoltarea anumitor abilitati sociale. De exemplu, copiii se vor preface ca duc papusa la medic sau la scoala si vor incepe sa aiba conversatii bogate cu alti copii despre aceste scenarii.
In plus, jocul cu papusile ii determina pe cei mici sa se exprime. Deseori, jocul de rol (cu papusile) este o forma de proiectie, prin urmare ar trebui sa acorzi atentie daca micutul tau iti spune ca papusa lui este trista sau speriata.
Ii stimuleaza pe copii sa fie creativi.
Pe masura ce copiii se dezvolta, jocul de simulare cu papusile devine o piatra de temelie pentru a gandi in afara cutiei. Copiii pot prezenta lucruri care li s-au intamplat sau lucruri pe care le-au vazut in viata reala, in carti sau in emisiuni de televiziune.
Ii face mai empatici.
Copiilor le este greu sa se obisnuiasca cu faptul ca altii au ganduri si sentimente diferite, iar acest lucru este absolut normal. Jocul cu papusile insa ii poate ajuta sa isi cultive empatia – mai ales atunci cand un adult este alaturi de ei pentru a-i ghida. De exemplu, daca micutul pretinde ca papusa lui plange, adultul ar trebui sa intrebe “Ce crezi ca ar putea sa o faca pe papusa sa se simta mai bine?”
Acest lucru ii ajuta pe cei mici sa invete sa recunoasca si sa numeasca emotiile si, de asemenea, sa se gandeasca la perspectivele si nevoile altor persoane.
Ajuta la dezvoltarea abilitatilor motorii fine.
In timp ce blocurile de construit si puzzle-urile sunt mai cunoscute pentru dezvoltarea abilitatilor motorii fine, multor copii le place sa imbrace si sa dezbrace papusile folosind hainute cu nasturi si fermoare. Facand astfel de miscari dificile, ei au posibilitatea de a exersa aceste abilitati practice.