Joi, 22 Iunie 2023, ora 19:00
2550 citiri
Cu o suprafaţă de 25.000 de hectare, Parcul Natural Comana reprezintă o zona de relaxare dar şi de interes naţional datorită speciilor de flora şi fauna salbatică unicate la noi în ţară.
Delta Neajlovului reprezintă principalul punct de atracţie al Parcului Natural Comana, fiind o zonă specială de conservare cu regim de protecție pentru mai multe specii de păsări, pești, mamifere, reptile și amfibieni.
Balta Comana – cum mai este cunoscută Delta Neajlovului – este a doua ca biodiversitate după Delta Dunării, dar şi a doua cea mai mare deltă din România ca suprafaţă după Delta Dunării.
În Delta Neajlovului au fost recenzate 141 de specii de păsări, din care jumătate sunt protejate internațional, 19 specii de pești (din care două – țigănușul și cleanul de Comana se găsesc doar în acest areal natural) și 31 de specii de mamifere.
Fauna poate fi admirată atât în plimbările cu barca, caiacul sau vaporul pe Delta Neajlovului, unde lebede, gâşte şi rate sălbatice îşi gasesc adăpostul în stufăriş. De asemenea, zona are si diverse puncte de agrement, un parc de aventură de peste 20 de hectare şi trasee pentru biciclete si trekking.
Poate cel mai interesant punct al rezervaţiei Deltei Neajlovului mai ales pentru cei dornici a descoperi fauna sălbatică îl reprezintă Observatorul Ornitologic, unde la capatul unui drum de aproape 3 km prin pădure poti observa sau încerca să descoperi diversele păsări cuibărite în stufărişurile Bălţii Comana. Printre speciile de păsări ce pot fi observate găsim: berze, nagâț, cormoran mic, scatiu, gâscă cenușie, stârc cenușiu, sticlete, rață pestriță, pescăruș albastru, uliu cu picioare scurte şi multe altele.
Situl Comana ca zonă de importanță internațională prezintă o arie naturală încadrată în bioregiunea continentală sudică a Câmpiei Române. După cum am amintit, aici sunt protejate o gamă floristică și faunistică diversă. Astfel, printre diversele tipuri de habitate întâlnim păduri dacice de stejar și carpen, vegetaţie forestieră dar şi pajiști și mlaștini, ape stătătoare, lacuri dar şi cateva izvoare.
O gamă diversă de plante se prezintă trecătorilor. În zona parcului putem vedea rarități floristice din speciile: bujor românesc, orhidee, brândușă galbenă, lalea pestriță, stânjenel sălbatic, viorele şi nufăr galben.
Locul este înţesat şi de legende nu doar de natură. În drumul spre Observatorul Ornitologic se află un izvor, o fântână despre care legenda spune că în apropierea sa, pe un deal, in anul 1476, ar fi fost ucis Vlad Tepeş. După ce trupul a fost înmormantat în biserica pe care chiar el a clădit-o (mai târziu Mănăstirea Comana), călugării ar fi săpat o fântână care dădea apă binecuvântată și limpede. Mai mult, la fel ca şi în cazul Mănăstirii Snagov, legenda spune că domnitorul Vlad Ţepeş a fost înmormântat în cripta bisericii. Până în momentul de faţă, din punct de vedere istoric, misterul locului unde este înmormântat Vlad Ţepeş nu a fost elucidat.
Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.