Joi, 22 Decembrie 2022, ora 02:14
567 citiri
O echipă internațională de oameni de știință condusă de Institutul de astrofizică din Canare, Spania, a făcut o descoperire extraordinară la numai 16 ani lumină de planeta noastră: două lumi extraterestre potențial locuibile asemănătoare cu Pământul. Exoplanetele cu mase similare cu Terra au fost găsite orbitând rapid în jurul unei pitici roșii.
Cele două planete sunt situate în ”zona locuibilă” a stelei lor denumită GJ 1002, o pitică roșie relativ rece, potrivit Space.
Cea mai interioară planetă, desemnată GJ 1002b, înconjoară în doar aproximativ 10 zile steaua sa, în timp ce planeta exterioară, GJ 1002c, finalizează mișcarea în 21 de zile.
NASA a detectat un fenomen alarmant: O undă de șoc misterioasă a spart magnetosfera Pământului VIDEO
„Natura pare să ne arate că planetele asemănătoare Pământului sunt foarte comune”, a declarat autorul studiului Alejandro Suárez Mascareño de la Instituto de Astrofisica de Canarias (IAC). „Cu acestea două de acum cunoaștem șapte lumi în sisteme planetare destul de aproape de Soare”.
Deoarece apa lichidă este esențială pentru existența vieții, planetele din zonele locuibile sunt în centrul căutării astronomilor pentru viața din altă parte a universului, deși doar a fi într-o zonă locuibilă nu este o garanție că putem susține viața.
„GJ 1002 este o stea pitică roșie, cu abia o optime din masa Soarelui”, a spus Vera María Passegger, coautorul studiului și cercetător la IAC. „Este o stea destul de rece, stinsă. Aceasta înseamnă că zona sa locuibilă este foarte aproape”.
Apropierea ambelor planete de Pământ înseamnă că ar putea fi ținte excelente pentru astronomii care își propun să studieze atmosferele lumilor extraterestre asemănătoare Pământului din afara sistemului solar.
Exoplanetele au fost descoperite ca rezultat al colaborării dintre instrumentul ESPRESSO al Observatorului European de Sud (ESO) instalat la Very Large Telescope (VLT) din regiunea deșertului Atacama din nordul Chile și CARMENES de la Observatorul Calar Alto din Andaluzia, sudul Spaniei.
Cele două instrumente au observat steaua planetelor în două perioade separate, CARMENES a studiat GJ 1002 între 2017 și 2019, în timp ce ESPRESSO a colectat date de la pitica roșie între 2019 și 2021.
„Din cauza temperaturii sale scăzute, lumina vizibilă de la GJ 1002 este prea slabă pentru a măsura variațiile sale de viteză cu majoritatea spectrografelor”, a explicat un cercetător de la Institutul de Științe Spațiale, Ignasi Ribas.