Miercuri, 21 Decembrie 2022, ora 04:00
385 citiri
Sărbătorile de iarnă sunt învăluite într-o aură de liniște sufletească, iubire, armonie, timp calitativ petrecut în apropierea celor dragi, iar această imagine este ”ambalată” și ”vândută” pe toate canalele, dar mai ales pe social media.
Astfel, oamenii ajung să aibă așteptări nerealiste de Crăciun și Revelion, apar frustrarea și dezamăgirea, iar sărbătorile ajung să fie motiv de supărare. Mai mult, nevoile și dorințele oamenilor se schimbă de la an la an, oamenii vin și pleacă din viața noastră, astfel că o ”rețetă” care a funcționat la un moment dat nu va fi de succes și pe viitor neapărat.
Este o perioadă cu atât mai dificilă pentru persoanele care nu au o relație extraordinară cu membrii familiei, care nu au un partener alături, sau care nu au un grup de prieteni cu care de petreacă noaptea dintre ani.
Cu toate acestea, există câteva lucruri utile pe care le puteți face pentru a diminua presiunea și anxietatea din această perioadă, conform Pagina de Psihologie.
1. Comunicarea asertivă
Uneori ajungem să facem lucruri pe care nu ni le dorim doar din dorința de a-i mulțumi pe cei din jur. În perioada sărbătorilor, mulți oameni ajung în situația de a fi nevoiți să se împartă între prieteni, familie și partener, astfel că apar tot felul de supărări cu privire la timpul petrecut cu fiecare în parte.
Potrivit sursei citate, ar trebui să alegeți ceea ce vă aduce bucurie deoarece nu sunteți responsabili decât de ceea ce spuneți și faceți, nu și de interpretarea celorlalți.
Comunicați într-un mod empatic, împărtășiți-vă sentimentele și dorințele și ajungeți la un consens.
2. Setarea limitelor
Sărbătorile presupun de cele mai multe ori întâlniri cu familia extinsă. Deși sunt evenimente plăcute, sunt deja consacrate întrebările incomode, intruzive, care țin de viața privată.
„Cum merge școala, facultatea?“, „Și când ai de gând să îți găsești un (o) partener(ă)?“, „Dar nunta pe când?“, „Oare nu ar fi timpul pentru un copil, încă un copil?“, „Nu crezi că ar cam trebui să mai dai câteva kg jos sau să mai pui niște kg în plus?“. Amintește-ți faptul că ai dreptul să nu oferi un răspuns foarte detaliat sau chiar deloc, dacă nu îți dorești sau nu ești pregătit. Fiecare dintre noi ne aflăm într-o etapă diferită a vieții și este nevoie să ni se acorde spațiul de a alege când, cum și cu cine vrem să împărtășim acea etapă”, explică sursa citată.
3. Limbajul iubirii
Oamenii își exprimă diferit sentimentele, iar de multe ori ajungem să punem etichete precum ”rece”, ”distant”, ”lipicios”, ”sufocant” oamenilor doar fiindcă se exprimă diferit față de noi.
De sărbători ne dorim să ne arătăm iubirea și să fim mai aproape de cei dragi, însă este important să luăm în calcul diferențele menționate.
De exemplu, unii își arată afecțiunea prin cadouri, alții prin cuvinte, prin timpul acordat, prin ajutor, prin gesturi de tandrețe, iar lista poate continua.