Vineri, 09 Decembrie 2022, ora 01:35
354 citiri
Sărbătorile de iarnă sunt deja la o aruncătură de băț, iar de pe masa de Crăciun a românilor nu poate să lipsească cozonacul. Unii preferă să îl cumpere, alții preferă să îl facă acasă, însă cei din a doua categorie trebuie să aibă timp și răbdare ținând cont că timpul de preparare este de circa trei ore.
Cu toate acestea, există varianta cozonacului fără frământare, care se prepară mai rapid, în două ore, iar munca este mai puțină. Cozonacii ies la fel gustoși și pufoși și sunt o variantă bună pentru cei care nu sunt experți în bucătărie, dar doresc să pună pe masă bunătăți făcute acasă, nu cumpărate din comerț.
Așa cum îi spune și denumirea, în cazul acestei rețete nu este necesară frământarea aluatului. Un aspect important este ca toate ingredientele folosite să fie la temperatura camerei.
Ingrediente aluat
- 1 kg făină 000
- 50 g drojdie proaspătă
- 5 gălbenușuri + 1 ou întreg pentru uns
- 500 ml lapte
- 100 g unt topit
- 5 linguri de ulei
- 150 g zahăr
- 1 esență de vanilie
- coaja rasă de la o lămâie sau o portocală
- un praf de sare
Ingrediente umplutură
- 5 albușuri de ou
- 250 g sâmburi de nucă
- 50 g stafide
- 150 g zahăr
- 2 linguri cacao
- esență de rom
Nu uitați nici de:
- ulei pentru a unge blatul de lucru
- hârtie de copt
- zahăr de presărat deasupra cozonacilor
- 100 ml lapte pentru a dizolva drojdia
Cum se prepară
– Cerne făina într-un bol încăpător, adaugă sarea și amestecă ușor cu ajutorul unei spatule de silicon.
– Topește untul, apoi lasă-l să se răcorească puțin.
– Încălzește ușor laptele, apoi amestecă-l cu zahărul, esența de vanilie și coaja rasă de lămâie. Continuă să amesteci ușor până când zahărul se topește.
– Pune drojdia într-un bol, adăugă aproximativ 100ml lapte în care dizolvi o lingură de zahăr și una/două linguri de făină. Amestecă bine până la dizolvarea completă a drojdiei și omogenizarea compoziției – aceasta va fi maiaua cozonacului. Las-o deoparte o vreme până când începe să crească.
– Separă gălbenușurile de albușuri și amestecă-le cu cele 5 linguri de ulei;
– Încorporează în făină, cu ajutorul unei linguri de lemn sau silicon, maiaua de cozonac crescută, laptele îndulcit și aromat, apoi gălbenușurile amestecate cu ulei și untul topit; Nu frământa, doar amestecă bine câteva minute, cât să ai un aluat omogen, ușor elastic.
– Unge bila de aluat rezultată cu puțin ulei și acoperă vasul cu un prosop. Pune vasul la loc călduț până când aluatul își va dubla volumul.
– Cât timp aluatul de cozonac este la dospit, pregătește umplutura pentru cozonac. Bate albușurile spumă, apoi adaugă câte puțin zahărul, până obții o bezea fermă și lucioasă. Amestecă bezeaua obținută cu restul ingredientelor, respectiv nuca, esența de rom, cacao și stafidele.
– După ce aluatul a crescut, împarte-l în 4 bucăți egale sau în 6, în funcție de dimensiunea tăvilor în care urmează să coci cozonacii.
– Unge blatul de lucru cu ulei și întinde o foaie de aluat cu ajutorul mâinilor ușor înmuiate în ulei.
– Întinde umplutură de nucă pe întreaga suprafață a foii de aluat, rulează ușor apoi procedează la fel și cu următoarea.
– Împletește cele două foi de aluat și pune cozonacul rezultat într-o tavă tapetată cu hârtie de copt;
– Unge cozonacii cu ou și presară puțin zahăr deasupra lor;
– Lasă cozonacii să stea 10-15 minute în tăvi la crescut, apoi pune-i în cuptorul preîncălzit, la 200 de grade, pentru aproximativ 30-35 de minute.