Miercuri, 12 Iulie 2023, ora 03:33
310 citiri
Șeful unei agenții de turism din Sibiu a fost acuzat de gestiune frauduloasă în formă continuată și fals informatic, victimele sale fiind 14 clienți care și-au cumpărat vacanțe de mii de euro, fără să știe că au în față un escroc.
Oamenii și-au plătit integral pachetul turistic, dar, cu puțin timp înainte de plecarea în concediu, s-au trezit datori cu ultima rată, deși aceștia achitaseră integral suma solicitată. Un client a cerut explicații, iar o anchetă internă a scos la iveală mânăriile șefului de agenție.
Reprezentanții societății au fost contactați de către un client care le-a adus la cunoștință că a primit un email prin care era informat că trebuie să mai achite o sumă de bani, deși el achitase suma respectivă până la data scadenței. Astfel, în urma verificărilor efectuate s-au constatat mai multe nereguli privind rezervările încheiate de cel care răspundea de filiala agenției din Sibiu. După ce au verificat rezervările respective au constatat mai multe nereguli, mai exact acesta anula chitanțele emise și înregistra în sistem sume mai mici decât cele încasate de la clienți.
Valoarea prejudiciului descoperit a fost de 18.965 euro și 570 lei.
Furturile au fost constatate după ce un client a sesizat faptul că deși achitase suma de bani prevăzută în contract a primit o somație de plată și factura care figura neachitată. Acest lucru a fost datorat de faptul că societatea a implementat un sistem automat de transmitere a facturilor restante către clienți. După ce au efectuat verificări în acest sens au descoperit cel puțin 10 rezervări pentru care managerul încasase sumele de bani de la clienți, iar apoi stornase facturile. Respectivul încasa suma corectă de la clienți, dar emitea facturi cu o valoare mai mică, diferența de bani fiind cheltuită de el în interes personal. Oamenii se trezeau în prag de vacanță că mai au de plătiți sute sau chiar mii de euro, deși achitaseră tot, conform ofertei.
De exemplu, un client care a cumpărat un pachet turistic în valoare de totală de 2795 euro și achitase această sumă integral, a fost înștiințat prim mail că mai are de achitat 600 de euro cu doar câteva zile de plecarea în concediu. Un alt turist, care a cumpărat o vacanță de 3436 euro, figura cu debit de 800 euro, deși plătise eșalonat suma negociată inițial.
Cel puțin 14 clienți s-au aflat în această situație, unii dintre ei recunoscând că nu au solicitat de fiecare dată chitanță pentru fiecare rată achitată.
Au fost și situații în care excursiile cumpărate de turiști nu s-au mai organizat din motive obiective, însă oamenii nu și-au mai primit avansul plătit, banii fiind încasați de angajatul agenției de turism.
În cazul în care interveneau anulări neprevăzute ale pachetelor turistice, clienții aveau dreptul să primească banii înapoi ori să aleagă un alt pachet, suportând diferențele de preț, dacă era necesar. În cazul în care pachetele turistice sufereau modificări de preț, iar clienții, din neglijență nu erau anunțați, diferențele respective ar fi trebuit suportate de către agentul de turism care s-a ocupat de rezervare.
A audieri, directorul de agenție a recunoscut toate actele de gestiune frauduloasă şi de fals informatic reținute în sarcina sa, constând în faptul că în cadrul contractelor de rezervări cu probleme nu a înregistrat în contabilitatea societății o parte din sumele de bani încasate de la clienți, precum și că a emis chitanțe cu o valoare mai mică decât cea reală, ori a emis dispoziții de plată false.
Directorul agenției de turism a fost condamnat de Judecătoria Sibiu la 1 ani și 4 luni de închisoare cu suspendare, în condițiile în care și-a recunoscut faptele și a achitat integral prejudiciul.